Autor |
Wiadomość |
muminka |
Wysłany: Nie 8:13, 14 Wrz 2014 Temat postu: |
|
Moim zdaniem obie lokalizacje są bardzo dobre i obie mają duże szanse na powodzenie. |
|
|
manfred |
Wysłany: Czw 14:25, 11 Wrz 2014 Temat postu: |
|
Nie no wiadomo, na stacji paliw to też jest ogólnie DOBRY pomysł, tylko pytanie, w jakim miejscu jest ta stacja paliw i w ogóle. Jeśli na jakimś wlocie do miasta, to jest to strzał w dziesiątkę. Ale centrum handlowe to jest pewnik, dlatego tak przy nim obstaję. |
|
|
krolkawy |
Wysłany: Pią 14:50, 05 Wrz 2014 Temat postu: |
|
Sęk w tym, że w galerii handlowej, która jest w naszej miejscowości, nie ma żadnego wolnego stoiska na otwarcie restauracji. A na deptaku akurat był lokal do wynajęcia. Jeśli u Ciebie jest lokal w C.H. to czemu nie. A w ogóle jeszcze ciekawą opcją jest otwarcie czegoś na stacji paliw, szwagier interesował się tym, ale w końcu zdecydował się jednak na ten deptak, a ja osobiście byłem za stacją paliw. Zawsze to jakaś nowość, szwagier opowiadał, że subway dopiero wdraża taki pomysł w PL. |
|
|
manfred |
Wysłany: Pon 11:00, 18 Sie 2014 Temat postu: |
|
Dokładne o to chodzi.
No cóż, deptak to ciekawa lokalizacja, chociaż ja osobiście zastanawiałem się nad wynajęciem stoiska w jakimś centrum handlowym i tyle. Ludzie jak robią zakupy to prędzej czy później głodnieją, więc będą jeść. Poza tym, trochę się obawiam, że przerosną mnie koszta wynajmu takiego wolnostojącego lokalu. |
|
|
krolkawy |
Wysłany: Wto 13:32, 12 Sie 2014 Temat postu: |
|
@manfred Nie dziwię się, że nie chcesz wypowiadać się o kwotach. Panuje jakiś dziwny zwyczaj nie mówienia ile ma się kapitału, żeby nie wyjść na chwalipiętę. Zastanawiam się, czy tylko w Polsce, czy wszędzie na świecie Co do lokalizacji, to mój szwagier wynajął lokal na deptaku, tam w jego miejscowości przewija się najwięcej ludzi no i stanowi ciekawą konkurencję dla lokalnych knajp. |
|
|
manfred |
Wysłany: Czw 15:31, 07 Sie 2014 Temat postu: |
|
TomaszP, może nie będę się wypowiadał o kwotach Powiem inaczej: napisałem do Subwaya i dostałem od nich broszurkę i jeśli wierzyć temu, co tam napisali, powinno mi spokojnie wystarczyć kapitału początkowego.
krolkawy, a w jakim punkcie otworzył lokal Twój szwagier? |
|
|
TomaszP |
Wysłany: Pią 8:27, 25 Lip 2014 Temat postu: |
|
Rzeczywiście SubWay to ciekawa firma. Nie zdzierają tak bardzo, jak inni Franczyzodawcy. Może się to okazać strzałem w dziesiątkę. Jak wysoki masz kapitał, na pewno Ci wystarczy? |
|
|
krolkawy |
Wysłany: Pią 14:28, 18 Lip 2014 Temat postu: |
|
Tak, miałem na myśli kapitał początkowy, który musisz mieć żeby otworzyć u nich lokal. Jeśli to jeszcze coś pomoże, to powiem, że szwagier ogólnie bardzo chwalił, że miał dużo różnych szkoleń itp, i że Subway pomagał mu z organizacją wnętrza, a to też jest nie bez znaczenia. Odchodzą koszty jakiegoś tam dekoratora wnętrz i nie trzeba tak bardzo samemu kombinować. |
|
|
manfred |
Wysłany: Pią 12:27, 18 Lip 2014 Temat postu: |
|
no proszę, ciekawa sprawa z tym Subwayem, bo jak patrzyłem też po innych forach, ludzie się dobrze wypowiadają na jego temat. Mają, w sensie, że trzeba zainwestować, tak? O to Ci chodziło z tym kapitałem początkowym mniejszym? No ciekawa sprawa, jak tak się orientowałem więcej w ofertach to widzę, że w McDonaldzie w ogóle są jakieś strasznie wygórowane wymagania odnośnie lokalizacji itp. |
|
|
krolkawy |
Wysłany: Pią 10:31, 18 Lip 2014 Temat postu: |
|
A ja polecam, szwagier niedawno otworzył taki lokal i bardzo sobie chwalił Wiem, że oni mają o połowę mniejszy kapitał początkowy w porównaniu do niektórych firm typu Mcdonald itp, więc pod tym względem chyba się opłaca. |
|
|
manfred |
Wysłany: Śro 11:40, 16 Lip 2014 Temat postu: |
|
Generalnie myślałem właśnie nad jakimś lokalem gastronomicznym. Żabka niekoniecznie, bo jest tu tego pełno, ale myślałem np o Subwayu. Fakt, formalności związane z franczyzą są spore i zniechęcają, ale w ich przypadku akurat słyszałem, że nie jest tak cieżko i podobno są dość przyjaźni wobec inwestorów. Co o nich sądzisz? |
|
|
Rokefeler |
Wysłany: Śro 9:21, 16 Lip 2014 Temat postu: |
|
Żabka? Lokalny punkt gastronomiczny?
Opcji masz sporo. Musisz najpierw zbadać potrzebę na rynku, a później załatwić wszystkie formalności i uzyskać zgodę, a nie jest tego mało. |
|
|
manfred |
Wysłany: Wto 10:51, 15 Lip 2014 Temat postu: a kiedy kapitał już odłożony? |
|
Koledzy i koleżanki (o ile jakieś tu są),
mam trochę odłożonego kapitału i zastanawiam się nad otwarciem jakiegoś biznesu. Przyznam, że myślałem już nad jakim lokalem gastronomicznym, może coś z franczyzą...
słyszeliście może o jakichś ofertach godnych polecenia? |
|
|